Afdrukken

Jacques Vanherenthals begint zijn muzikale loopbaan in 1969 als orkestmusicus in de Koninlijke Opera van Antwerpen. Hij werkt er vier jaar en vervolledigt terzelfdertijd zijn studies van harmonie, contrapunt en muziekanalyse aan het Konijnklijk Muziekconservatorium van Brussel. Orkestdirectie is iets wat hem in die periode erg aantrekt, en hij besluit dan ook in 1975 orkestdirectie te gaan volgen bij Otmar Suitner in Salzburg.

De vijftien jaren (1973-1988) die hij als solist doorbrengt bij het Orchestre Symphonique de la RTBF beschouwt hij voor zich als de leerschool voor orkestdirectie omdat hij in die periode meer dan driehonderd dirigenten voor zich heeft zien werken. In 1988 wordt hij directeur van Muziekacademie van Nijvel, in 1989 van die van Vorst. Vanaf 1986 was hij docent kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel tot 2006.

Jacques Vanherenthals is ook de oprichter en artistiek directeur van het ENSEMBLE ORCHESTRAL de BRUXELLES (www.ensembleorchestraldebruxelles.be), gesticht in 1994 in nauwe samenwerking met oud-collega's en vrienden zoals E. Demesmaeker, R. Dehon en klankingenieur Yves Ghiot. De bedoeling is jonge Belgische en buitenlandse artiesten te promoten. Het Ensemble heeft zo de voorbije tien jaar meer dan honderdvijftig jonge virtuozen (instrumentalisten en zangers) te gast gehad. Jacques Vanherenthals was ook artistiek directeur en vaste dirigent van het Barokensemble "La Chapelle des Minimes" tussen 1987 en 2006. Behalve alle grote werken van J. S. Bach heeft hij ook meer dan honderdvijftig verschillende cantates van de Cantor van Leipzig gedirigeerd.

In 1982 sticht hij het "Brussels Contrabaskwartet". Voor dit kwartet componeert hij verscheidene originele werken zoals "Varium et Mutabile", "Entre éther et terre", werken die re eds meerdere keren zijn opgenomen op CD. Met dit kwartet reist hij naar Frankrijk, Italië, Lousiana, Ontario and Québec. Zijn mis "Missa Cordis Intus in Anima" voor gemengd koor, zes altviolen, zes cello's, twee contrabassen en orgel, werd bij de creatie in de Sint Michielskatedraal van Brussel enthousiast onthaald. In 2013, componeert hij vier suite in de barokstijl, voor solo-kontrabass, een bestelling van zijn vriend, Francis Laforge, docent bij het Conservatorium "Darius Milhaud" in Aix en Provence.

In 2000 gaat hij in op een uitnodiging van het J. S. Bachfestival en vertrekt hij zo met het EOB en "Le Choeur de Chambre de Bruxelles" naar Saint-Donat (Drôme) en naar de "Semaine Musicale d'Annecy" met François-René Duchable en Alain Carré. In het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel dirigeert hij ook opera- en belcantoconcerten met José Van Dam.

Met het EOB neemt Jacques Vanherenthals een CD op die helemaal gewijd is aan werken van Frédéric Van Rossum, een andere CD met zijn eigen werken voor contrabas en piano met Christian Vander Borght (contrabas) en Pierre Brunello (piano) voor "Pavane Records". In 2004 worden Jacques Vanherenthals en het EOB opnieuw uitgenodigd op het festival van Saint-Donat en het J. S. Bachfestival van Pontaumur.

Vanaf 2016, neemt hij het artistiekdirectie aan van het Miniemenfestival die plaats neemt, elk jaar in Juli en Augustus, in het hart van Brussel, kwartier van de Marollen.

Hits: 2310